Modern fiziğin en önemli buluşlarından biri olan X ışınlarını Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) adında bir Alman fizikçisi bulmuştur. Bu ışınlara Röntgen ışınları denir.Wihelm Röntgen’in X Işınlarını Kullanarak Çektiği İlk Görüntü hangisidir? Karısının Elidir
Wilhelm Röntgen, Almanya’nın Prusya kesiminde dünyaya geldi. İsviçre’de Zürich Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Würzburg Üniversitesinde fizik profesörü oldu. Elektrik-üzerinde deneyler yaparken, kullandığı deney tüpünün yanında duran baryum bileşiği kaplı bir kâğıt üzerinde beliren parıltılar dikkatini çekti. Bu parıltıların neden ileri gelebileceğini merak ederek incelemeğe girişti. Söz konusu parıltıların, deney tüpünden çıkan ve gözle görülmeyen ışınlardan ileri geldiği sonucuna vardı. Bu ışınların ne olduğunu bilmediği için onlara bilinmeyen ışınlar anlamına X ışınları adını verdi.
[pro-player width=’530′ height=’350′ type=’video’ image=’http://www.aymoli.com/wp-content/uploads/william-rontgen-260×168.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=ONsPE0hNid8&feature=related[/pro-player]X ışını elde etmek için çok yüksek voltajlı akıma ihtiyaç vardır. Sanayide kullanılan röntgen ışınları 2 000 000 voltluk akımla sağlanır ve bu ışınlara sert denir. Daha düşük voltajla (sözgelimi 100 000 volt) elde edilen X ışınlarıysa yumuşaktır; bunlar deriden ve etten geçtikleri halde kemiklerden geçemez, bu nedenle tıpta kullanılabilir.Röntgen ışınlan tıpta, özellikle radyoskopi ve radyografi yapmak için kullanılır. Bu yoldan içorganlara bakılabildiği gibi, bu organların resimleri de çekilebilir. Röntgen aygıtlarının kullanılması uzmanlık ve dikkat ister, çünkü bu ışınlar canlı dokular için çok tehlikelidir, ancak kısa bir süre vücuda verilebilir. Ama röntgen ışınlarının bu niteliğinden yararlanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi için röntgen tedavisi de yapılabilir.
Dalga boyu nedir:
X ışınları da radyo ışınları gibi gözle görülemeyen elektromagnetik ışınlardandır. Ama bunların dalga böyu son derece kısadır (ışığın dalga boyundan 5 000 defa daha kısa). Dalga boyunun çok kısalığfnedeniyle X ışınlarının geçiciliği çok yüksektir. Işık camdan nasıl geçerse, X ışınları da insan vücudundan, bir kısım madenlerden, tahtadan v.b. öylece geçer.
hiç begenmedim üstünde biraz daha calışanız iyi olur