Bebeklerde ek gıdaya geçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bebeğimin midesini yormadan ek gıdaya nasıl geçebilirim ? Konularına değindimiz anneler için faydalı olacak ipuçları …
Ek Gıdaya Geçerken 5. ve 7. Ay Bebek Beslenmesi
Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasının temelinin bebeklik döneminde atıldığı bilinmektedir. Bunun için bebeğin ek gıda ile yeni tanıştığı 5-7 ay bebek açısından oldukça önemlidir. Bu aylarda bebekler anne sütü ve devam sütünün dışında ilk kez tadacağı birçok besinle tanışacaktır. Ek gıdalara geçiş döneminde annelerin bilinçli davranması şarttır, çünkü hem bebeğinizin tiksinmeden bütün besinleri sevmesi ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığının kazanması annelerin elindedir. Dikkatli davranarak bebeğinizin sağlıklı gelişimine de önemli bir katkıda bulunacağınızı da unutmamalısınız.
5. ve 7. Ay Arası Bebek Beslenmesindeki Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bebeklerde ek gıdaya geçilen bu dönemde anneler neden çok dikkatli olmalıdır?
Bebeklerin sindirim sistemi bu aylarda henüz tam olarak gelişmediği için katı gıdalardan sadece tadımlık olarak verilerek bebek ek besinle yavaş yavaş tanıştırılmalıdır. Bu aylarda bebeğin temel gıdası kesinlikle anne sütü olmalıdır, eğer ki bebeğiniz anne sütü almıyorsa devam sütü olmalıdır. 5.ve 7. ay arası bebeklerde düzenli bir beslenme programı oluşturulması lazımdır. Bebeğin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmesi bu şekilde sağlanır. Değişik besinlerle tanışan bebeğe doyuyor diye anne sütü verilmezse, annenin sütü azalmasının yanında bebek de anne sütünden uzaklaşır, bebeklerin mide ve bağırsaklarının anne sütünün dışındaki besinlere alışması için ek besinlerde aşırıya kaçmamak ve bu aylarda anne sütüne ağırlık vermek gerekir.
5.ve 7. Ay Arası Bebeklere İlk Olarak Hangi Gıdalar Yer Verilmelidir?
5. ve 7. ay arası bebeklere midesini yormadan rahat yiyerek sindirebileceği yoğurt ile birlikte meyve ve sebze püreleri verebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin hem karnı doymuş olacak hem de besin değeri olan gıdalar sayesinde gelişmesi için gerekli olan gerekli vitamin ve mineralleri almış olacaktır. Bu dönemde bebeğinize hafif olan besinlerle beslemeye özen gösterin, yüksek kalorili ve besleyici özelliği olmayan gıdalardan kesinlikle uzak durun, aksi takdirde bebeğin erken dönemde bu gıdalarla tanışması onun anne sütünü bırakmasına ve sağlıksız beslenme şekline alışmasına neden olur, bu da onun için ilerleyen aylarda ‘’obezite’’ ile tanışması demektir. Çağımızın en ciddi sağlık sorunlarından biri olan obezite’nin bebeklerde de görüldüğü unutulmamalıdır. Bebeğinizin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için ona henüz çok küçükken sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak annelerin elindedir.
Bebeğimize bebeklik döneminde kazandıracağımız alışkanlıklar ileride onun tüm hayatını etkileyecektir. Bebeğinize ilk olarak vereceğiniz meyve ve sebze püreleri konusunda da dikkatli olması gerekiyor. Bir yaşına kadar çilek, kivi, ananas, patlıcan, domates ve yumurta gibi besinler bebeğinizde gıda alerjisi yapabileceğinden, bunları ilk vermeye başladığınızda gün içerisinde sadece bir tanesini vererek bebeğinize dokunup dokunmadığını gözlemlemeniz gerekmektedir. Bu yiyeceklerin arasında bebeğinize dokunarak alerji yapan varsa bunları bir yere not etmeli ve yedirip yedirmeme konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.
5. ve 7. Ay Arası Bebekler İçin Beslenme Tablosu Nasıl Olmalıdır?
Sabah: Anne sütü,anne sütü almıyorsa devam sütü.
Ara öğün: Bir orta boy meyve püresi. Bu ilk aylada tatlı elma olabilir.
Öğle: Anne sütü veya devam sütü.
Ara öğün:Sebze püresi, yoğurt ve anne sütü. ( sebze püresi 3-5 çorba kaşığı kadar kabak olabilir )
Akşam: Anne sütü.
Gece Öğünü: Anne sütü.
Burada verdiğimiz örnek beslenme tablosuna benzer tabloları siz de oluşturabilirsiniz. Ana öğünler de anne sütü ya da devam sütü kesinlikle verilmeli, ara öğünler de sebze ve meyve püresi olarak dengeli bir dağılım yapabilirsiniz. Ayrıca bu aylarda ara öğünlerden her hangi birinde ev yapımı meyveli muhallebi, ev tapımı un tarhanasından yapabileceğiniz çorba da besleyici olacaktır. Meyve ve sebze pürelerine ilk olarak bir kaç yemek kaşığı ölçüsünde başlayıp, bebeğiniz bu gıdalara alıştıktan sonra yavaş yavaş artırabilirsiniz. Alıştırmadan aşırıya kaçarsanız bebeğinizde kabızlık problemi yaşayabilirsiniz.
5. ve 7. ay bebek beslenmesinde,bebeğinize ek besinleri aç karnına vererek, bebeğinizin ek besini reddetmesini önleyebileceğinizi unutmayın.