EYUBOĞLU, BEDRİ RAHMİ (1913-21 Eylül 1975)
Günümüz şair ve yazarlarından. Bedri Rahmi Eyuboğlu Görele’ de doğdu. Ortaöğrenimini Trabzon Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Güzel Sanatlar Akademisinde tamamladı. Paris’e giderek resim eğitimi aldı. Dönüşünde Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim üyesi olarak alındı. Bir ara üç yıl süreyle Amerika’ya gitti. Diğer ressam arkadaşlarıyla D Grubu’nu kurdu (1933). Akademi’de profesörlüğe kadar yükseldi.
Bir yandan resim yaparken, bir yandan da şiirler yazdı. Varlık ve Yeditepe dergilerinde göründü. Şiirlerinde coşkulu bir Anadoluculuk, doğayla ve onun renkleriyle bütünleşen duygular ağır basmaktadır.
Eserleri: nelerdir
Şiir: Dol Kara Bakır Dol (1974). Düzyazı: Kardeş Mektupları (1985), Resme Başlarken (1986), Tezek (1987), Delifışek (1987), Yukule’le’ye Mektuplar (1989), Bu Anadolu Var Ya, Kültür Yokuşu, Resim Yaparken. Kör Olası.