Türkiye’den yedi defa daha küçük olan Bulgaristan, Trakya sınırımızda bize komşu olan küçük bir ülkedir. Doğusunda Karadeniz vardır. Romanya’dan Tuna Irmağı’yla ayrılır. İki sıradağ ülkeyi ikiye böler: kuzeyde, düzlüklerle tepeleri merkezdeki havzadan ayıran Balkan Dağları; güneyde, Yunanistan ile doğal bir sınır meydana getiren Rodop Dağlan. Balkan Dağları’yla iyice korunan Sofya ve Filibe havzalarında iklim, nispeten sıcaktır, buna karşılık ülkenin kuzey kesimi, kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerine açıktır.
Koyunlar ve güller
Ekonomiye, Bulgaristan’ın 1946’dan beri mensubu bulunduğu öteki sosyalist devletlerde olduğu gibi, kooperatifler halinde örgütlenmiş olan tarım egemendir. Ülke, özellikle “tahıl (buğday, mısır, arpa) üretiminde ve meyve ve çiçek yetiştiriciliğinde uzmanlaşmıştır. Gülyağı yapımında dünyada birinci gelir. Koyun yetiştiriciliği (11 milyon baş) hemen hemen her bölgede yapılır. Nihayet, ayçiçeği ve özellikle tütün yetiştirilmesi de değişim sanayilerine imkân sağlamıştır.
Tuna Irmağı’nın düzenlenmesi sayesinde Bulgaristan, hidroelektrik enerji kaynaklarını geniş ölçüde arttırmıştır. Böyle olmasına rağmen sanayi, özellikle toprakaltının yoksulluğu nedeniyle pek ağır gelişmektedir (metalürji, kimya sanayi).Nüfusu az olan Bulgaristan, S.S.C.B.’ye sıkı sıkıya bağlıdır ve ticareti de sadece doğu ülkelerine yöneliktir.
Tarih
Bulgaristan uzun süre Roma egemenliğinde kaldı. V. yüzyılda kuzeyden gelen İslavlar ülkeye yerleşmeğe başladılar. VII. yüzyılda Bulgarlar ülkeyi istilâ ederek burada Bulgar Hanlığı’nı kurdular. XIV. yüzyılın sonunda Bulgaristan, Osmanlıların eline geçti ve beş yüzyıl Türk egemenliğinde kaldı. 1878’de yarı bağımsızlığa kavuştuğu zaman ülke nüfusunun hemen hemen yarısı Türk’tü. Bulgaristan 1908’de bağımsız bir krallık oldu. Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında Bulgaristan Almanya tarafından savaşa katıldı ve her ikisinde de yenilgiye uğradı. 1946’da krallık kaldırılarak cumhuriyet ilân edildi ve Komünist Partisi’nin yönetiminde sosyalist bir düzen kuruldu.
Bulgaristan, 1955’te Birleşmiş Milletlere üye olmuştur.