Çarpım tablosunu severek ,anlayarak ezberlemek,dayatma olmadan hoşlanarak ezberlenebilecek çarpım tablosunu korkulu rüya olmaktan çıkarmak için yapabileceklerimiz.
Hayatta sevmeden yaptığımız hangi işte başarılı olduk ? Bunu düşünmenizi istiyorum .Size de benim gibi bu oranın ne kadar az olduğunu fark ettiyseniz aynı kafadanız demektir , yazıyı okumaya devam çarpım tablosu ezberlemek bir dayatmadır aslında,çocukların gözünde öyle bir canavara dönüştürülüyor ki , bundan zevk almak şöyle dursun bir işkenceye dönüşüyor hem çocuk hem de anne baba için .Halbuki bunun kolay yöntemleri var.Öncelikle çarpma işleminin ,toplamanın kolay yolu olduğu vurgusunu sıkça yapmalıyız,biz insanlar kaç yaşında olursak olalım kolay yol ,kestirme gibi lafları duyunca bi heyecanlanırız…
Çocuğumuzda da bu heyecanı gördüysek, tamam doğru yoldayız devam 😉 Öyle bir ballandırmalıyız ki çarpım tablosunu,bunu öğrendiği zaman uzun uzun toplama yapmak zorunda olmayacağını,hayatını çok kolaylaştıracağını iyice zihnine yerleştirmeliyiz bizim ufaklığın. Duygusal olarak çarpım tablosunu ezberlemeye tamamen motive olmuş çocuğumuza artık ufak ufak tattırmak lazım çarpım tablosunun ucundan kıyısından.İşte karşımızda ikiler.Çok kolaydır ezberlemek ,zaten ikişerli ritmik saymayı bilen çocuğumuz bu rahatlığı kullanarak iki kere bir iki,iki kere iki dört ,iki kere üç altı diye sistemi oturttuğunda ,yüzündeki o kahraman edası görülmeye değer.Aferin benim akıllı çocuğuma türünden destek ,doping sözlerinin ardından gelsin üçler,dörtler,beşler .Hepsini bir araya sıkıştırmadan , çarpım tablosunu ezberliyor olmanın verdiği keyfi yaşatarak devam etmeliyiz günlere yayarak bu işi.Bu yöntemle çok kısa sürede çarpım tablosunu ezberleyen ufaklığın zihninde ,dayatmasız olarak ezberlediği çarpım tablosunu kullanmanın rahatlığı olacak ve bu da başarısını otomatik olarak tetikleyecektir.
ÇARPIM TABLOSU EZBERLE(T)MENİN İLK ADIMI
Çarpım tablosunu ezberlemek kabus olmasın,kolay ve stressiz olarak çarpım tablosunu ezberlemeye giriş.
Biz yetişkinler kaçıncı sınıftayken ezberlerdik çarpım tablosunu hatırlayamıyorum ama şimdiki nesil ikinci sınıfta başlıyor haberiniz olsun .Daha gözümüzde bebek gibi olan 2.sınıf bir öğrenciye çarpım tablosunu ezberletmekten önce sevdirmek ,mantığını kavratmak daha isabetli olacaktır.Atalarımızdan bize yadigar olan ” altı kere altı otuz altı,dedemin sakalı yolda kaldı ” türünden tekerlemeleri arada diline dolarsak, çocuğumuz çarpım tablosu ezberleme yaşına geldiğinde tanıdık simalar görecek ve bu onu az da olsa rahatlatacaktır.
Çarpım tablosunu ezberletmenin en kolay yolu ; ikişerli ,üçerli,dörderli ve beşerli saymayı hiç takılmadan yapabilmesini sağlamak olacaktır. Sonrası çok kolay , bu sıralı saymayı bilen çocuk parmaklarının da yardımıyla iki tane ikinin dört, üç tane üçün dokuz olduğunu algılayacak ve bu saatten sonra hayat ona daha az karmaşık görünecektir emin olun.
Öncelikli olarak 2’ler üzerinde çalışma yapılmalı,çocuğumuzun kafasına en çok yer edecek sayma bu olacaktır,çünkü 2’şerli saymayı çocuklara artık ana okullarından itibaren öğretiyorlar eğitimciler. 2ler tamamlandıktan sonra hemen 5’lere geçilmeli zira 5’li sayma da çocuklara kolay gelen saymalardan bir tanesi . Çarpım tablosu mantığı burada zihnine iyice oturduğu zaman diğerlerini anlamak ona çok kolay gelecektir.Papağan gibi çarpım tablosunu ezberletmek yerine işin mantığını kavratalım miniklere,onlar da zorlanmasın biz anne babalar da bir sinir krizi badiresini daha selametle atlatmış olalım . Haydi bakalım kolay gelsin çarpım tablosu ezberleme maratonunda …