Yaz geldi Marmara da denize girenler dikkat. Marmara Denizi zehirli deniz anaları istilasına uğradı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan, Çanakkale’de görülmeye başlayan denizanalarının olduğu yerlerde denize girilmemesi gerektiğini söyledi. Mürefte sahillerinde görülen deniz analarının, değişik çok farklı ve büyük olduğunu belirtti.
Çanakkale’den sonra İzmit Körfezi ve Tekirdağ kıyılarında görülen denizanalarının zehirli ‘Pusa Denizanası’ olduklarını belirten Alparslan, “Zehirli denizanaları olmaları özelliğinden dolayı bunlara, kesinlikle elimizi, yüzümüzü özellikle de üreme organlarımızın olduğu bölgeler ve gözler kesinlikle uzak tutulmalıdır. Yoksa gözlerde körlüğe sebep olabilecek yoğun zehire sahiptirler. Ölüsünün bile vücudumuza temas etmesi halinde şunları yapabiliriz. Önce sirke ve amonyak ile bu yaraların olduğu yer temizlemeliyiz. Kesinlikle o bölge tatlı su ile yıkanmamalı. Esasında planktonik canlılardır. Bunlar çok büyük boyutlarda olabilir, özellikle derin bölgelerde 42 metre uzunluklarında dev denizanalarının olduğunu biliyoruz.” dedi.
Bu türün oldukça zehirli olduğunu bildiren Prof. Dr. Alparslan, şöyle devam etti:”Özellikle bahar aylarından başlayıp yaz periyodunu izleyerek eylüle kadar bu türün geçişi devam ediyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kahverengi ve mor renklerdeki bu türün vücudumuzun herhangi bir yeriyle temas etmemesidir.
Bu türün yanı sıra ”maviş” diye adlandırılan, şirin görünümlü ”rhizostuma pulmo”nun da oldukça tehlikeli bir deniz anası olduğunu söyleyen Alparslan, vatandaşların mavi renkteki bu deniz anası karşısında dikkatli olmamız gerektiğini, ölü deniz analarının organizmasında zehrin etkisinin sürdüğünü unutmamız gerektiğini kaydetti.