Mimar Sinan (1490-1588) Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a Yeniçeri Ocağı’na getirildi (1512). Yeniçeri olarak Yavuz Sultan Selim zamanında İran ve Mısır, Kanunî Sultan Süleyman zamanında Belgrat, Rodos, Mohaç, Almanya ve Irak seferlerine katıldı. Bu son seferde Tebriz ve Bağdat gibi büyük kentleri gördü.İran sanatını yakından tanıdı.
Van Kalesi’nin kuşatılmasında, gölde asker taşımak için kalyonlar yaptı ve bunlara toplar yerleştirdi. Sinan, bütün bu savaşlarda bir savaşçıdan çok bir istihkâmcı olarak çalıştı.
1538’de yapılan Kara Boğdan (Moldavya) Seferi’nde Prut Irmağı üzerine 13 günde bir köprü kurarak padişahın övgüsünü kazandı. Bu tarihte saraya mimarbaşı atandı. Bundan sonra eserlerini İstanbul’da ve dolaylarında yaptı.
Mimar Sinan’ın mimarbaşı olduktan sonra yaptığı ilk büyük eser, Kanunî Sultan Süleyman’ın 1543’te Manisa’da ölen ve İstanbul’da gömülen oğlu şehzade Mehmet’in anısı için yaptırdığı Şehzade Camii ve külliyesidir (1544-1548). Koca Sinan’ın çıraklık eseri saydığı bu camide, dört kaim filayağı üzerine oturan 19 m çapında büyük, bir kubbeyle dört yarım kubbe vardır.
Bu plan daha sonra yapılan bu tipteki camiler için bir öncü oldu. Şehzade Camii, planı bakımından olduğu gibi külliyeyi meydana getiren çevresindeki medrese, imaret v.b. yapılarıyla da İstanbul’un ilk önemli ve büyük külliyesidir. Bundan sonra padişah kendisi için. bir cami yapılmasını istedi ve böylece 1549 yılında Süleymaniye Camii’nin yapımına başladı. Bu camide, Ayasofya’da olduğu gibi iki yarım kubbe üzerine büyük kubbe planını uyguladı. Cami 1556’da padişahın da katıldığı bir törenle açıldı. Bu yapı, çevresindeki 18 yapıyla birlikte İstanbul’un en büyük külliyesidir. Mimar Sinan’ın kendi türbesi de bu külliyenin kuzeydoğusundadır.
Mimar Sinan’ın son ustalık eseri Edirne’de yaptığı Selimiye Camii’dir. 6 yılda bitirilen bu cami 31,50 m çapındaki kubbesi, ince uzun 4 minaresiyle geniş mekân anlayışının şaheser bir örneğidir. Selimiye mekân büyüklüğü, yükseklik, topluluk ve ışık etkisi bakımından dünyanın büyük eserleri arasında yer alır.Sinan seksen yaşındayken başlayıp (1569) seksen beş yaşında. (1974) bitirdiği bu eseriyle ustalığını noktalamıştır.
Sinan, mimarîde Osmanlılara özgü biçimi olgunluğa ulaştırdı. Bu biçimin ana özelliği yapıda temel örtü olarak kubbenin kullanılmasıdır. Ayrıca kubbenin, Anadolu’da üç yüzyıllık bir denemeden sonra anıtsal yapıyı biçimlendirmede yaratıcı ana öğe durumuna gelmesidir. Daha önce îslâmda, Roma’da, Bizans’ta kubbe kullanılmıştır, ama bunların hiç birinde kubbe, Sinan’ın eserlerinde olduğu gibi bütün öğeleri çevresinde toplayan bir nitelik taşımaz. Türk mimarîsi Koca Sinan sayesinde XVI. yy .da kubbeli yapı sisteminin evrensel değer kazanmasında bir aşama yapmıştır.
Mimar Sinan’ın yapılarında mimarî öğeler, teknik görevlerinin yanı sıra bir güzellik kazandırma amacı da güder. Ana kubbe, yarım kubbeler, bunları taşıyan fil ayakları ve duvarlar estetik bir bütün meydana getirir. Ana kubbe bu düzende sınırsız bir genişlik, bir enginlik kazanır. Kubbeyi taşıyan fil ayakları insana ağırlık duygusu vermez, çünkü bunlar hücreler ve panolarla inceltilmiş ve göze hoş görünecek bir biçime sokulmuştur. Çok yüksek olan duvarlar da ustaca kullanılan kornişler sayesinde insan boyuna indirgenmiştir.Süsleme öğeleriyse gerektiği yerde ve en uygun biçimde kullanılmıştır.
Mimar Sinan beş hükümdar dönemini yaşamış, doksan dokuz yaşında dünyaya gözlerini kapamıştır. Mustafa Saî’nin Tezkiretül Ebniye (Yapılar Kitabı) adlı eserine göre Mimar Sinan birçoğu selâtin camii olmak üzere 84 cami, 51 mescit, 57 medrese, 7 dârülkurra (Kur’an okuma evi), 22 türbe, 17 imaret, 3 dârüşşifa (hastahane), 5 suyolu ve sukemeri, 8 köprü, 18 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen ve 46 hamam yapmıştır. Bu eserlerin çoğu İstanbul’dadır.
Şehzade Camii, Saruhan valisi iken ölen şehzade Mehmet’in anısına, babası Kanunî Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından yapıldı (1544-1548); Sinan’ın ilk önemli eseridir; cami, imaret, tabhane, medrese, mektep ve türbeden oluşan bir bütündür,
bence süper sayesinde ödev yapıyorum teşekkürler ödevin var derdin var
bu site ödevime yardımcı oldu. Teşekkürler. Öncelikle bize yaptığı camiler ve köprüler çok sağlam miman koca sinan a teşekkür ederim
SüPer TüRkCe ÖdEwİMe Çğk YarDıM Cı OlDU
bende bir kayserili olarak mimar sinandan gurur duyuyorum ALLAH ondan razı olsun mekanı cennet olsun.
walla sperrrrrrrrrrr yazmıslar çok yarralandım
tşkler
ederiz mimar sinana…
çok güzel yamışlar ödevime çok yardımcı oldu wallahi yazan kişiye teşekkürler
slm ben alican msn yükleğin saygılar
iyiki koymuşsunuz walla türkçe performans ödewime çoq yardım etti tekrardan SaqoL un
la qardaş mimar sinan ın haayatının özeti dioz ne çıko bilqisayarın yazıcısı var ama mürekkebi bitti bunu azalara diyorum şunu az bi kısaltsınlar
çoooooooooooooook teşekür ederim
paylaşım için teşekkürler
walla cooooook güzel olmussssss
bence çok uzun ama resmi işe yaradi tşk
ÖDEVİME YARDIMCI OLMADI AMA YİNEDE GÜZEL CANİM…
vallaa biraz uzun kısa yapsalardı çooooooooooooook güzel olurdu lannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
ne biçim ya çok uzun bu
mimarsinan herkezin çok sevdi bir insandır veherkeze yardımcıolan insandır bizim öğretmen mimar sinan ile ilgili birşey söyledi birgün mimar sinanın yaptırdı camiye giden bir cocuk dedikibucami yomuk diye padişaha söyledi mimarsinan o çocun hatrını kırmadı ve camiyi az yanakaydırdı evet arkadaşlar benim diyecem şey bukada iyigünler herkeze
ulan ne adammış roman gibi hayatı var
yuh bunu nasıl yaıcam
bence yazarken göründüğü gibi uzun olmuyor ben yazdım nasıl bittiğini anlamıyor insan çok teşekkürler çok işe yaradı..:)
en kötüsü daha kötüsü yok
allah razı olsun mimar sinandan.öldüğühalde bile bize faydası oluyor