
Küçük boyda (yaklaşık 15 cm) bir kuş olan serçenin gagası koni biçiminde ve güçlüdü.Tüyleri esmer, sırtı siyah çizgili, karnı beyaz, erkeği dişisine göre daha güzeldir. Dünyanın her tarafında yangın olan bu kuş, damların altına, büyük yapıların kuytu ve girintili yerlerine v.b. yuva yapar. Kırlarda, başka türlerin yuvalarına bile yerleşir. Oldukça büyük ve derme çatma olan yuvasını samandan, kurumuş otlardan, kağıt ve paçavralardan yapar. Serçe en çok tanelerle beslenirse de yavruları bol bol böcek yer.
Serçeler çok üreyen kuşlardır. Bu yüzden, insanlarca büyük ölçüde yok edilmelerine, kedilerle gece kuşlarının durmadan avlanmalarına karşılık sayıları gene de azalmaz. Serçeler tarım için en korkunç afetlerden biri sayılır.
Sevimli tarla kuşları
Serçenin de içinde bulunduğu kuşlar takımına serçegiller ve ötücü kuşlar denir. Bunların başlıca özelliği boylarının küçük, tüylerinin çeşitli renkte olmalarıdır; hepsinde gaga koni biçiminde ve kısa, kuyruk çoğunda oldukça uzundur. Ayaklarında üçü önde, biri arkada olmak üzere dört parmak bulunur. Parmaklarının bu durumu sayesinde kolayca tüneyebilirler.
12.000 kadar ötücü kuş türü vardır (bilinen bütün kuş türlerinin yaklaşık olarak yarısı),her türde de binlerce kuş bulunur. Bazı türler çok yaygındır ve herkesçe bilinir: karatavuk, kırlangıç ve sevimli tarlakuşu gibi.
Kara karga
Karga, ötücü kuşların en irisidir. Karganın tüyleri genellikle siyah ve parlaktır; Bazılarında beyaz veya kurşuni benekler olur. Büyük karga, yakın türlerden (kuzgun, ekin kargası, alaca karga) oldukça farklıdır.Bunların bazılarında kanat açıklığı 1 metreyi geçer. Öteden beri süregelen kötü şöhretinden ötürü uğursuzluk getireceğine inanılan karga, aslında zeki ve kolayca evcilleştirilebilen bir kuştur.