Meyvelerde yüksek orandaki antioksidan olduğundan,kansere karşı koruma etkisi gösterir.Bazılarında yüksek miktarda bulunan posa (lif) bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına ve kolesterol seviyesini ayarlamasına yardımcı olurlar.Greyfurt,portakal,çilek, limon,kuşburnu,nar,kiraz,vişne,karpuz gibi meyvelerin kanseri ilerletici maddeleri engellediği uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
Meyveler içerdikleri vitaminler,mineraller ile iyi bir enerji kaynaklarıdır.Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olurken,hücre ve doku yenilenmesini de sağlarlar.Deri dokusu ve göz sağlığı için yardımcı olur ve kronik kalp ve damar hastalıklarının engellenmesine de yardımcı olurlar.
Meyvelerde bulunan posa insanlarda beslenme sırasında doygunluk hissi meydana getirdiği ve açlık hissini engellediği için obezite ve diyet tedavisinde doktorlar tarafından kullanılmaktadırlar.Fakat meyveler gereğinden fazla yenildiği taktirde fazla enerji alınacakları için kilo alınmasına da sebep olabilir.
Normal bir insanın günde 3-5 porsiyon meyve alması gerekir.Bu oranlar yaşa ve fiziksel duruma göre değişebilir.Kilo vermek isteyenler günlük meyve tüketimini 3 -4 porsiyon arası uygulaması lazımdır.
Meyvelerin her mevsimde değişik türlerine rastlayabiliyoruz.Mevsiminde bulamadığımız meyveleri mevsim harici kurutulmuş olarak ta temin edebiliriz.Örneğin kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş sebzeleri tatlı ihtiyacında kullanılabilir.