Afrikada bulunan 3.2 milyon yaşındaki kadın fosili Lucy adını Beatles şarkısından almıştır
Lucy, 1974 yılında Fransız Maurice Taieb ile Amerikalı paleontolog Donald Johanson’un ekibinin Doğu Afrika’da Etyopya’nın Hadar bölgesinde bulunan yaklaşık dört milyon yıl yaşındaki 105 cm boyundaki Australopithecus afarensis fosili.
İsmi bulunuşunu kutlamak için bulunduğu akşam verilen yemekte Beatles grubunun bir müzik parçasında adı geçen kızdan esinlenilmiştir. Çünkü buluntu yetişkin yaşta ölmüş bir dişinin hemen hemen eksiksiz iskelet kemiklerinin fosiliydi.
Etiyopya’da 1994’te bulunan, parçalarının çıkarılması ve analizi 15 yıl süren Ardipithecus ramidus, iki ayağının üzerinde yürüyen ilk ‘insansı’ atamız olabilir. Ağaca da tırmanabilen Ardi’nin evrim zincirindeki ‘eksik halka’ya en uygun profili taşıdığı bilimcilerce ifade edildi. Ardi, son 40 yıl boyunca en eski “insansı” olarak bilinen Lucy’den 1 milyon yıl daha yaşlı.<
Science dergisinde 11 ayrı çalışmayla aktarılan iskeletin, 50 kilogram ağırlığında, 1,22 metre boyunda olan ve ormanlık bir bölgede yaşadığı anlaşılan bir dişi insansıya ait ve 4,4 milyon yıllık olduğu anlaşıldı. Ardipithecus ramidus adıyla sınıflandırılan canlının iskeleti, bulunan 125 kemik parçasının birleştirilmesiyle ortaya çıkarıldı.
Daha önce bulunmuş olan ve “Lucy” adı verilen en eski insansı iskeletinden 1 milyon yıl daha yaşlı olduğu anlaşılan ve “Ardi” adı verilen iskeletin, insanın evrimine ilişkin yerleşik bazı kanıları da değiştirebilecek önemde olduğu kaydedildi.