FARKLI BAKIŞ AÇISIYLA ARA GÜLER
Ara Güler 16 Ağustos 11928 doğumlu olup 87 yaşındadır. Fotoğrafçı tabirini hiçbir zaman kendisine kullanılmasını istememiştir. Fotoğrafçılığı bir sanat dalı olarak göremeyen Ara Güler gazeteci olduğunu ve işine büyük bir aşkla bağlı olduğunu şu şekilde tanımlıyor:
“Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım”
Beyoğlu İstanbul’da doğmuştur. Çocukken en büyük tutkusu sinema imiş. Lisedeyken film stüdyolarda sinemacılığın her alanında çalıştı. Amacı kendini geliştirmek ve ileride işi olacağını düşündüğü sinemacılık için kendini hazırlamaktır. Bunun için Muhsin Ertuğrul’un yanında eğitim almaya dahi başlamıştı. Hedefi rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950li yıllarda Ermenice gazetelerde ve dergilerde öykülerini yayımlarken İstanbul Üniversitesinde İktisat Fakültesi’ne devam ediyordu. Fakat daha sonradan okulu bırakıp gazetecilik işine kendini adayacaktır.
1961’de , İngiltere’de yayımlanan bir fotoğraf yıllığı onu dünyanın2 en iyi 7 fotoğrafçısından biri göstererek bu yolda ona bir ışık daha yakmış bulunuyor.
Amerika’da, Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu sırada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.
1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı.1980’de ise kitaplarının bir kısmı kitap haline getirildi. Bu işi Karacan Yayıncılık üstlenmiştir. Kendisine ait bir web sitesi bulunmaktadır. Siteyi açar açmaz kendisinin güzel bir sözü ile sizleri karşılamaktadır :
“Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır.
Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun.”
Yaşamına İstanbul’da devam eden Ara Güler bizlerce ülkenin ve insanların durumunu kelimelerin dışına çıkarak portreler halinde ruhumuza seren önemli bir şahsiyettir.