İncir 8-10 m boyunda, yumuşak odunlu bir ağaçtır. Anayurdu Önasya ve Akdeniz dolaylarıdır. Taşlı ve kurak yerlerde yetişir. Çiçekleri bir evciklidir. Dişi ve erkek çiçekler torba biçiminde bir çiçekliğin iç yüzüne dizilidir. Torbanın tepesinde, yani sapın tam karşısına gelen geniş tarafında göz denen bir delik bulunur. Çiçekler döllendikten sonra çiçeklik gelişip etlenir ve ballanır.
Lop incir denen kurutmalık incirin tozlaşması çok ilgi çekicidir. Bu incirlerde erkek çiçekler güdük kalmış, dişi çiçekler gelişmiştir. Çiçektozları kendiliğinden saçılıp dişi çiçeklere ulaşamaz. Bu tozlaşma işini ilek sineği (Blastophaga psenes) sağlar.
İlek inciri denen yabanî incirlerde yaşayan bu sinek, incirin gözünden girer, yumurtlama iğnesini dişi çiçeklerin dişicik borusuna sokarak yumurtalarını çiçeğin yumurtalığına bırakır. Ancak lop incirde dişicik borusu oldukça uzundur. İlek sineği iğnesini bunun yumurtalığına kadar sokamayınca bırakıp ilek inciri aramağa koyulur; böyle böyle birçok inciri dolaşır, girip çıkarken üzerine bulaşan çiçek tozlarını lop incirin dişicik tepesine bırakmış olur.
İlek sineği Türkiye’de yaşar. Amerikalılar üretmek için ilek sineğini Kaliforniya’ya götürdüler, ama aldıkları sonuç pek başarılı olmadı.
İncirin Türkiye’deki üretim ve ihracatı
Türkiye’de yetişen incirlerin en önemlisi İzmir inciridir. Bunun da başlıca çeşitleri sarı lop incir, lop incir, kasaba ve bardacık inciridir. Türkiye’de 6 milyondan fazla incir ağacı vardır. Bunlardan yılda ortalama 200 000 ton yaş incir elde edilir. Her yıl ihraç edilen kuru incirse 30 000 ton dolayındadır.İncir yaş iken de çok yenen bir meyvedir.
İncirin insan sağlığı için faydaları
Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. 40 gramlık incirde insanın günlük ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayacak biçimde 244 mg potasyum, 53 mg kalsiyum ve 1.2 mg demir içerir.
C vitamini dışında bütün vitaminleri bünyesinde barındıran incirin kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı, ciltteki yaraların çabuk kapanması ve kemik hastalıkları ile kansızlığı önlediği belirtildi. Fiziki ve zihni zorlanmayı ortadan kaldıran incirin vücuda enerji ve güç sağladığı, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda tedavi edici özellik taşıdığı dile getirildi. Ayrıca kabızlığı gideren incirin bağırsaklardan toksin maddelerinin atılmasına, kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesine faydalı olduğu da açıklandı
Aynı zamanda vücutta kimyevi reaksiyonlarla oluşan veya dışarıdan alınan zararlı maddeleri etkisiz hale getirerek, hücrelerin tahrip olmasını engelleyen antioksidan bakımından son derece zengindir. Kuru incirin ayrıca vücutta üretilemeyen ve kolesterolün düşürülmesinde, özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması açısından çok önemli bir yere sahip omega-3 ve omega-6 adlı yağ asitlerini içerdiği için çok etkilidir.Ayrıca bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahip İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler.incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.
İNCİRİN HEMORİT VE SİĞİL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir. İncir, içerdiği ‘benzaldehit’ adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir: Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde 2-3 bardak içilir. Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir: Bu etkiyi sağlamak için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür.Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur.
Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve çıbanlara karşı etkilidir: Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanır. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatılır. Böylece hazırlanan dekoksiyonla ıslatılan bez basur memesine sürülür ya da çıbanlara sarılır. Hemoroite karşı bu dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.
incir gerçekten çok faydalı bir meyvaymış
bnce incir yetiştirmek o kadarda kolay bir iş değildir
onebe onun icin ordumla dünyayı yok edecem
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?