Isaac Newton, 4 Ocak 1642’de İngiltere’nin Woolshrope, Lincolnshire’da doğdui İsaac Newton, Cambridge’de okurken, Londra ile dolaylarını kasıp kavuran veba salgını yüzünden üniversite kapanınca öğrenimini yarıda bıraktı.
Adının bağlandığı, ama dağa sonra açıklayacağı büyük keşifleri bu dönemde yaptığı sanılır.Newton 1687’de Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri (Doğa felsefesi = fizik) adlı kitabını yayımlamış ve bu kitabında, o zaman pek az bilinen gökyüzü mekaniğinin işleyişini incelemiştir.
Newton bulduğu Evrensel Genel Çekim kuramıyla Newton hem Alman Astronomu Kepler’in gösterdiği ay ve gezegenlerin hareketini, hem de Galilei’nin keşfettiği cisimlerin düşme yasası (yer çekimi) açıklayacaktır.
Matematikte (sonsuz küçük hesabı) ve fizikte de (beyaz ışığı bileşiminin açıklanması) sayısız ve önemli çalışmalar yapan Newton, ilk Aynalı Teleskop’u gerçekleştirdi (1671).1703’te “Royal Society’nin” başkanlığına seçilen bilgin, her yıl yenilenen seçimlerle 24 yıl bu görevde kaldı.
Newton’un matematik konusunda en önemli buluşu ise diferansiyel ve integral hesap problemleri oldu.Isaac Newton bu yüzden tarihin en büyük üç matematikçisinden biri sayıldı. Newton matematikte bu buluşları yaptığı zaman Gottfried Wilhelm Leibnitz de aynı konu üzerinde çalışmalar yapıyordu. Leibnitz ve Newton bu matematik buluşlarında beraber hareket ederek buluşlarını ilerlettiler.Matematikte diferansiyel ve integral hesap kavramlarını bularak tarihe geçtiler.
Newton, diğer bilim adamlarının aksine rahat bir hayat yaşadı. Bir çok bilimadamının hayatı zorluk ve sıkıntılarla geçmesine karşın, Newton, diğer bilim adamlarının aksine uzun yıllar boyunca rahat ve mutlu bir yaşam sürdü.Matematik ve fizik üzerine önemli buluşları yaptı. Newton’un başına elma düşmesiyle yerçekimini keşfettiği yer, Cambridge’deki Botanik bahçesi’nde bulunuyor.Isaac Newton 20 Mart 1727 yılında 85 yaşında iken öldü.
Newton’un başlıca eserleri şunlardır:
Method ,De Motu Corporum in Gyrum (1684 ),Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687 ) ,Opticks (1704) ,Arithmetica Universalis (1707 ),The System of the World, Optical Lectures, The Chronology of Ancient Kingdoms, (Amended) and De mundi systemate (published posthumously in 1728) ,An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture(1754 )
KAYNAK:Meydan Larausse Gençlik Ansiklopedisi
bilmem yani yararlandığı kaynaklar nerede peki
yararlanılan kaynaklar nerdeeeee? Meydan Larausse gençlik ansiklopedisi oldu mu berna
way çok güzel wallaaaaaaaaaaaaa bayıldımmmmm eeeeeeeeeeee peki kaynağı neeeeeeeeeeeeee
kaynak yazının altında yazıyor
begenmedim
Daha kısa yokmu admin bey