Pedagojik Formasyon Eğitimi Nedir? Şartları Nelerdir?
Öncelikle pedagoji ve formasyon kelimelerinin anlamlarından bahsedersek pedagojik formasyon kavramını anlamamız daha kolay olacaktır. Pedagoji İngilizce kökenli bir terim olup Pedagogy kelimesinden gelmektedir. Anlamı ise eğitim bilimi olarak bilinir. Formasyon ise biçimlendirme, oluşum gibi anlamlara sahip olan bir terimdir. Bu iki kelime bir araya geldiğinde ise öğretmenlik yapabilmek amacıyla sahip olunması gerekilen bir yetkinlik kavramı olan pedagojik formasyon kavramı ortaya çıkıyor.
Pedagojik formasyon, eğitim fakülteleri dışındaki bir bölümde okumuş olan öğrencilerin, öğretmenlik yapabilmek amacıyla alması gereken bir eğitimdir. Fen edebiyat fakültesi, beden eğitimi spor yüksek okulu gibi fakülteler de okuyan öğrencilere verilen pedagojik formasyon eğitimiyle birlikte öğrenciler öğretmenliğe hazırlanmaktadır. Konuyu bir örnekle açıklayacak olursak; Kimya öğretmeni olmak isteyen bir öğrenci doğrudan eğitim fakültelerinin kimya öğretmenliği bölümüne devam edebilir. Burada kendisi hem kimya öğrenecek, hem de almış olduğu kimya eğitimini öğrencilere nasıl aktaracağı hakkında bilgi veren eğitim bilimleri dersi alacaktır. Ancak fen edebiyat fakültesi, kimya bölümünde okuyan bir öğrenci ise ayrıntılı bir şekilde kimya eğitimi alırken, eğitim bilimleri dersi alamayacaktır. İşte bu aşamada pedagojik formasyon eğitimi devreye girer. Fen edebiyat fakültesinin kimya bölümüne devam eden bir öğrenci pedagojik formasyon eğitimi alarak, eğitim fakültesinden mezun olmuş bir kimya öğretmeniyle arasındaki farkı kapatabilir.
Geçmiş yıllarda pedagojik formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans eğitimi olarak 1 ya da 1,5 yılda tamamlanıyordu. Son düzenleme ile mezun ya da 4.sınıfa gelmiş öğrenciler açılan kontenjan dahilinde formasyona başvurabilirler.
Peki Pedagojik Formasyon Şartları Nelerdir?
Son düzenlemeye göre pedagojik formasyon eğitimine başvurabilmek için 4’lük sistemde 2,50 ya da 100’lük sistemde 65 not ortalamasına sahip olmak gerekiyor. Mezun konumundaki öğrenciler, gerekli şartları sağladıkları takdirde mezun oldukları üniversitelerden ya da tercih ettikleri farklı üniversitelerdenpedagojik formasyon eğitimi alabilirler. 4.sınıf öğrencileri ise devam etmekte oldukları üniversitelerdenpedagojik formasyon eğitimi alabiliyorlar.
Pedagojik Formasyon Dersleri
Eğitim Bilimine Giriş
Öğretim İlke Ve Yöntemleri
Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme
Eğitim Psikolojisi
Sınıf Yönetimi
Özel Öğretim Yöntemleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Öğretmenlik Uygulaması
Bu derslerin yanı sıra seçmeli dersler de uygulanmaktadır.